Tieteen kieli Helsingin Kirjamessuilla 26.10.2017

Helsingin kirjamessujen ohjelmassa muiden mainioiden keskustelujen muassa Tieteen kieli -hankkeen tuottama osio:

Tiedetorin torstai 26.10.2017, Takauma-lava, Helsingin Kirjamessut

11.30–12.00 Suomi Euroopassa
Meno ja meininki Euroopassa on sen verran villillä mallilla, että on hyvä katsahtaa, miten Suomi tuossa tuiskeessa luovii. Keskustelemassa Eeva Luhtakallio, Johanna Rainio-Niemi ja Timo Miettinen. Järjestäjä: Tieteen kieli

Tervetuloa!

http://www.tiedetori.fi/ohjelma/torstai

KIRJOITA TIETEELLINEN ARTIKKELI SUOMEKSI 24.5.2017

Tutkijakurssi 24.5.2017 Jyväskylän yliopistossa

Järjestäjät: Tieteen kieli-Vetenskapens språk http://www.tieteenkieli.fi ja
Ympäristöt-tapahtuma http://jyu.fi/ymparistot2017/

Sisältö

Kurssilla perehdytään suomenkielisen artikkelin kirjoittamisen prosessiin kotimaisten julkaisukanavien näkökulmasta. Miksi on järkeä julkaista myös suomeksi, millaisia erilaisia julkaisukanavia tutkijalla on valittavanaan, mitä tutkijan on hyvä ottaa huomioon ennen artikkelikäsikirjoituksensa lähettämistä erityisesti tieteelliseen lehteen, mitä tekstille lehdessä tapahtuu, miten lukea
refereelausuntoja?

Keskustelua suomeksi kirjoittamisesta kurssin osallistujien kanssa käyvät tieteellisten julkaisujen toimittajat (puhujat varmistuvat toukokuun alussa).

Ohjelma

10.30 Tervetuloa ja esittäytyminen

10.45-11.30 Tieteelliset lehdet ja muut julkaisukanavat Suomessa

11.30-12.00 Keskustelu- ja kysymyskierros

12.00-12.30 Ensimmäiset julkaisukokemukseni

12.30-13.30 Lounas

13.30-14.45 Tieteellisten lehtien toimituskäytännöt

14.45 Kahvitauko

15.00-15.45 Ryhmätyö

15.45-16.15 Ryhmätöiden purku

16.15-16.30 Loppukeskustelu

Ilmoittautuminen 12.5.2017 mennessä Minna Nergille, minna.m.nerg(at)jyu.fi. Liitä mukaan yhteystietosi ja kerro, minkä alan jatko-opiskelija tai post doc olet ja miksi päivän annista olisi sinulle hyötyä. Kurssille mahtuu 20-30 opiskelijaa ja se on osallistujille ilmainen. Kurssilla tehdään ryhmätehtävä, johon liittyy pieni ennakkolukemisto. Se toimitetaan osallistujille keskiviikkona 17.5.2017.

KIRJOITA TIETEELLINEN ARTIKKELI SUOMEKSI

Tutkijakurssi 2.12.2015 Oulun yliopisto, SALI HU301

Järjestäjät: Tieteen kieli – Vetenskapens språk ja Oulun yliopisto

 

Sisältö

Kurssilla perehdytään suomenkielisen artikkelin kirjoittamisen prosessiin kotimaisten julkaisukanavien näkökulmasta. Miksi on järkeä julkaista myös suomeksi, millaisia erilaisia julkaisukanavia tutkijalla on valittavanaan, mitä tutkijan on hyvä ottaa huomioon ennen artikkelikäsikirjoituksensa lähettämistä erityisesti tieteelliseen lehteen, mitä tekstille lehdessä tapahtuu, miten lukea refereelausuntoja?

Keskustelua suomeksi kirjoittamisesta käyvät Seija Jalagin (päätoimittaja, Naistutkimus 2008–2009, toimittaja, Historiallinen aikakauskirja 2010–2015), Riitta Koikkalainen (päätoimittaja, Kulttuurintutkimus) sekä Minna Nerg (toimitussihteeri, Kulttuurintutkimus). (Puhujamuutokset mahdollisia.)

 

Ohjelma

10.30 Tervetuloa ja esittäytyminen
10.45–11.30 Riitta Koikkalainen: Tieteelliset lehdet ja muut julkaisukanavat Suomessa
11.30–12.00 Keskustelu- ja kysymyskierros
12.00–12.30 Tohtorikoulutettava Anna Rönkä: Ensimmäiset julkaisukokemukseni
12.30–13.30 Lounas
13.30–14.45 Seija Jalagin & Minna Nerg: Tieteellisten lehtien toimituskäytännöt 14.45 Kahvitauko
15.00–15.45 Ryhmätyö
15.45–16.15 Ryhmätöiden purku
16.15–16.30 Loppukeskustelu

Ilmoittautuminen 25.11.2015 mennessä Minna Nergille osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Liitä mukaan yhteystietosi ja kerro, minkä jatko-opiskelija tai post doc olet ja miksi päivän annista olisi sinulle hyötyä. Kurssille mahtuu 20–30 opiskelijaa ja se on osallistujille ilmainen. Kurssilla tehdään ryhmätehtävä, johon liittyy pieni ennakkolukemisto. Se toimitetaan osallistujille perjantaina 27.11.2015.

Kurssi järjestetään Kulttuurintutkimuksen päivien prekurssina. Rajat − VIII Kulttuurintutkimuksen päivät Oulussa 3.−4.12.2015: http://www.oulu.fi/yliopisto/rajat.

Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 044 2900 639 sekä http://www.tieteenkieli.fi/.

 

Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osaajakoulutus alkaa syksyllä 2015

Osaajakoulutus alkaa syksyllä 2015, ensimmäinen tapaaminen 14.9. Kansalliskirjaston auditorio, Yliopistonkatu 1, Helsinki.

ATT-hanke aloittaa koulutusten järjestämisen avoimen tieteen osaajakoulutuksella, jonka ensimmäinen tapaaminen järjestetään syyskuussa. Korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot valitsevat osaajakoulutukseen osallistuvat henkilöt esim. kirjaston, tieto- ja tutkimushallinnon, tutkijakoulujen, opetuksen ja muiden mahdollisten henkilöstöryhmien edustajista. Koulutuksen lähtökohtana ovat kunkin organisaation toiminnan luonne ja avoimen tieteen edistämiseen liittyvät tarpeet ja haasteet.

Koulutus alkaa yhteistapaamisella, johon toivomme mahdollisimman suurta osanottoa eri organisaatioista. Tapaamisessa kartoitetaan koulutustarpeita, käydään läpi avoimen tieteen edistämiseen liittyviä perusasioita ja sitä tukevia käytänteitä ja mahdollistetaan toimijoiden välisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön käynnistyminen. Tapaaminen järjestetään 14.9.2015 Kansalliskirjaston auditoriossa, Yliopistonkatu 1, Helsinki. Tässä tapaamisessa kenenkään ei tarvitse sitoutua tulevaan koulutukseen. Koulutuksen sisältö ja oppimismenetelmät suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Jokainen voi valita tulevasta koulutuskokonaisuudesta itselleen sopivat kokonaisuudet ja osallistua koulutusten järjestämiseen omilla jo olemassa olevilla resursseilla kuten koulutusmateriaaleilla ja asiantuntijuudella.

Osaajakoulutuksen tavoitteena on edistää organisaatioissa tapahtuvaa avoimen tieteen koulutusta ja tukea jo käynnissä olevia aktiviteetteja ja kehityshankkeita. Koulutus on osallistujille maksuton.

Lisätietoja: http://avointiede.fi/osaajakoulutus

Ilmoittautumiset pyydetään perjantaihin 28.8.2015 mennessä e-lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/61830/lomake.html

TSV:lle rahoitusta avoimen julkaisemisen edistämiseen

”Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan” on TSV:n ja Kansalliskirjaston yhteinen hanke, jonka tarkoitus on uudistaa kotimaisten tieteellisten lehtien teknistä infrastruktuuria  sekä luoda pysyvä malli kotimaisten avointen lehtien rahoittamiseksi. Lue lisää: https://www.tsv.fi/fi/uutiset/tsvlle-rahoitusta-avoimen-julkaisemisen-edist%C3%A4miseen

Tieteen kansainvälisyys

Tieteen termipankin blogissa Lea Laitinen pohtii historiantutkija Jason Laveryn Tieteessä tapahtuu -lehden numerossa 3/2014 julkaistua kirjoitusta suomen kielen asemasta tieteen kielenä.

http://blogs.helsinki.fi/tieteentermipankki/2014/05/12/tieteen-kansainvalisyys/

Vuonna 2015 juhlitaan kirjaa

Vuosi 2015 on Kirjan vuosi. Idea kirjalle omistettavasta juhlavuodesta on alun perin professori, kirjailija Laila Hirvisaaren. Hän toivoo, että kirjalle ja lukemiselle annettaisiin sille kuuluva arvo ja järjestettäisiin erityinen Kirjan vuosi. Kirjan vuosi jatkaa suomalaisen kirjallisuuden juhlintaa, joka alkaa jo tänä vuonna Frankfurtin kirjamessuilla.

Kirjan vuosi nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä. Kirjan vuonna kampanjoidaan kirjan ja lukemisen puolesta; vuosi yhdistää kirja-alan toimijoita yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kirjan pariin kannustetaan entisiä ja uusia lukijoita. Kirjoja ja kirjailijoita tuodaan yhä enemmän näkyviin suomalaisessa yhteiskunnassa ja jo olemassa olevat kirjallisuustapahtumat kootaan yhteen, jotta yleisö löytäisi ne entistä paremmin. Kirjan vuoden tavoitteena on myös innostaa ihmisiä itse järjestämään lukemiseen liittyviä tapahtumia ja toimintaa.

Kirjan vuosi on kansallisesti merkittävä hanke. Se kutsuu kaikki kirjojen äärelle ja näkyy ja kuuluu koko maassa. Muun muassa Yleisradio on ilmaissut halukkuutensa olla mukana Kirjan vuodessa. Tavoitteena on, että erityinen Kirjan vuosi olisi jatkossa säännöllisin väliajoin esimerkiksi viiden vuoden välein.

Kirjan vuosi -hanketta koordinoi Kirjan vuosi ry, jonka perustivat Kirjakauppaliitto, Suomen Kustannusyhdistys ja Suomen Kirjailijaliitto. Sen toiminnanjohtajaksi on valittu Laura Karlsson. Aiemmin hän on toiminut muun muassa eri tehtävissä kustantamoissa sekä yrittäjänä kirja-alalla.

Lisätietoja:

Kirjan vuosi ry, toiminnanjohtaja Laura Karlsson / 050 571 5511 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjan vuosi ry, hallituksen puheenjohtaja Suvi Oinonen / 040 582 0999 / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoitus tutkimuksen poliittisesta ohjauksesta Politiikasta.fi-sivustolla

Valtioneuvoston periaatepäätös tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistuksesta on syyskuulta 2013. Sen keskeiset osat ovat valtion sektoritutkimuslaitosten uudelleenjärjestäminen sekä Suomen Akatemiaan perustettava 70 miljoonan euron vuosibudjettia hallinnoiva strategisen tutkimuksen neuvosto ja suoraan valtioneuvoston hallintaan tuleva 12,5 miljoonan euron tutkimusbudjetti, kirjoittaa Petri Koikkalainen.

Kirjoitus Politiikasta.fi-sivustolla:

http://politiikasta.fi/artikkeli/tutkimuksen-poliittinen-ohjaus-ottaa-nopeasti-muotoaan

Tieteen kieli Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. www.facebook.com/tieteenkieli

Login Form